tisdag 11 september 2012

Att ha koll... eller inte


Blev helt plötsligt så förbannad på förmiddagen. För att det känns som om jag hänger i luften mellan olika doktorer och har noll koll. Hatar att inte ha koll. Ja lite kan jag släppa på kollen men inte så här mycket.

Bad därför om kontakt med min husläkare Dr E (som bör vara spindeln i nätet bland andra som är involverade i min kropp). Hon ringde upp och var precis så förstående och lyhörd som jag hoppades på. Dr E  berättade vad ortopeden skrivit i journalen efter mitt besök där.

Att han inte fullt ut tyckte att mina symtom stämde på kompartmentsyndrom (till mig sa han att det INTE var det). Att han ville kolla av min rygg med tanke på tidigare diskbråcksoperation för att han har en viss misstanke om att jag håller på att utveckla spinal stinos (inte nytt diskbråck). Att han tagit mig på allvar när jag pratat om den dagliga sjukdomskänslan och känslan av förhöjd temp (flera gånger per dag). Att han ifrågasatte om det kunde vara någon form av virus.

Dr E förstod min frustration över läkare som är "oense" men sa med klar tydlighet att ortopeden INTE släpper mig än (ett säkert kort alltså). Hon sa även att OM jag inte skulle klara magnetröntgen (pga panik) så skulle det även fungera med datortomografi (f*n vilket lugnande besked för panikpatienten från helvetet).

Hon ville även att jag skulle föra en temp-dagbok fram till att jag ska träffa henne nästa torsdag. "Köp ingen termometer för munnen", sa hon, och menade att de inte är särskilt tillförlitliga. "Bäst är stjärttermometer så köp en sån", var hennes råd. Så det har jag gjort nu... och en liten tub med Idomin (var det för mycket information kan du försöka glömma vad du nyss läste).
I och med att jag står på mig och vägrar leva i ovisshet så får jag åtminstone svar på tillräckligt många frågor för att känna att jag har... viss koll. Full koll kan jag fetglömma. Men lagom koll är tillräckligt. Just nu!

PS. Dagens bad i sjukhusets varma pool.... rena himmelriket att dra på sig specialflytvästen och bara vara viktlös och smärtfri DS.

28 kommentarer:

 1. Hej hej! Har varit lite "osynlig" ett tag. Nu har jag läst ifatt och håller tummar och tår för att du får rätt hjälp inom kort. Håller dessutom med Ezter: Din husläkare verkar vara en bra doktor!!!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Man får vara glad om man hittar någon som åtminstone lyssnar. För övrigt är Idomin mänsklighetens räddning många gånger ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha..... Det kan man lugnt säga Kajsa!

   Radera
 3. Det är sunt att bli arg! Borde finnas på recept..typ, förbannad x 3! Låter som du har en bra läkare. Jag håller tummarna för att det händer något i utredningen.
  Pssst...jag gillar också Idomin ;)

  SvaraRadera
 4. bra att du efterfrågar svar. Ingen skön känsla med att inte ha kontroll. ååå, vad skönt med varmbassängen och att den gör dig smärtfri en stund. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att man MÅSTE vara aktiv som sjuk för att få chansen att bli frisk. Å de där baden... himmelska

   Radera
 5. Det är klart du ska ha svar och på tal om magnetröntgen så finns det kul piller som man får en halvtimme innan sen svävar man på moln.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom där kuliga pillren har jag hemma pga panikångest. Misstänker att det går åt betydligt fler än jag behövde ta för 10 år sen. Just därför var goa doktorn snäll att info om datortomografin. Men... jag ska i alla fall försöka med MRT :)

   Radera
 6. Ortopeden verkar väldigt förnuftig om att utreda ordentligt och inte bara släppa.
  En tips: som funkade på en av mina vänner som hade panik av MRT tunneln: Hon låg med huvudet där som fötterna skulle ligga och huvudet kom aldrig in i tunneln. Be om att ligga så om du tycker det kan kännas bättre.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att hela underkroppen domnar efter att jag legat på rygg ca 5 minuter och MRT tar 30-60 minuter ska det bli spännande att se hur och om dom kan avlasta ben och ländrygg. Förra MRT (10 år sen) skrek jag som en gris så dom fick köra ut mig och lugna mig innan det funkade. Å det där med min tidigare ilska mot ortopeden får jag nog ta tillbaka

   Radera
  2. Jag får alltid ha en hög kudde under knäna. Inte att jag ligger bekvämt men det hjälper något. Om man tar lugnande/smärtstillande och ligger avslappnad, då får man nog mer ont sen va? Jag hoppas iaf att det ska gå bra! Kram

   Radera
  3. Jag får ont nästan direkt. Även när jag försöker eller är avslappnad. Det löser sig. Det måste ju gå...

   Radera
 7. Håll hårt i din husdoktor! Sen håller vi tummarna för att det börjar ordna upp sig :-) Kvällskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu... henne släpper jag inte i första taget och tack o lov har dottern samma. 2013 säger jag bara........ 2013//Kram tebax

   Radera
 8. Låter som en fin kontakt:) Pålästa och tydliga svar. Hoppas du får flyta omkring i den där bassängen massor!!!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr bara en gång/vecka men bättre än inte alls

   Radera
 9. åhhh... bada på det där sättet skulle jag oxå vilja. att få vara viktlös utan ont... mumma :)
  kram till hulda-maja ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man befinner sig i en annan värld... typ

   Radera
 10. Som sagt..håll i din doktor hårt.
  Men kör in termometern försiktigt ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske jag skulle binda ett snöre i "utanföränden" som man gör när man tempar hästar. Ifall knipmuskeln skulle börja leva sitt eget liv :))

   Radera
 11. Jag blir matt bara av att läsa om hur jobbigt du har det..
  Hoppas att du snart får full koll..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 12. Usch, säger jag, ibland känns det som vi bor i ett u-land. Min man är med om samma sak, han hade en hjärtinfarkt för 2 år sedan och är fortfarande inte bra, men på vårdcentralen säger de att han ska till sjukhuset och på sjukhuset säger de att han ska till vc... och alla läkare säger olika saker eller slutar, snacka om att hamna mellan stolarna, jag blir förtvivlad. Hoppas verkligen att det ska bli bra för dig. Varma tankar och kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft bra flyt en period. Det var först när ytterligare en läkare blandades in som det började osa "bränt". Tack vare att jag stått på mig vet jag nu att jag är... "under uppsikt".

   Hoppas verkligen din man och du orkar stå på er. Sjukvården kräver att man tar ansvar för sin egen sjukdom. Kram

   Radera
 13. Äsch, idomin är för veklingar. ;) Går det förresten inte lika bra med glidmedel? :)

  SvaraRadera