fredag 27 juli 2012

Det gäller alltså att inte tappa balansen


"Du är för frisk för att vara sjuk", sa doktorn.

Men KKS har jag = kroniskt kompartmentssyndrom

Det innebär ett ökat intramuskulärt tryck i muskelhinnan kring mina vadmuskler. Det gör att muskeln sväller men får inte plats för att hinnan inte töjer sig tillräckligt. Muskeln drabbas alltså av syrebrist och återhämtar sig bara temporärt under vilopauser.

Doktorn vill prova med vätskedrivande medicin ett par veckor för att se om den inre svullnaden lägger sig (vilket han inte själv verkade tro på). Funkar inte det blir det remiss till ortoped för operation. Man gör ett snitt i huden och klyver muskelhinnan på ett eller flera ställen. Sen syr man ihop och nu finns det plats för muskeln att växa hur mycket den vill, för hinnan har blivit mer elastisk. Ett litet ingrepp med mycket god effekt enligt vetenskapen. Lätt som en plätt!!

Allt hänger samman med att jag har HMS (hypermobilitetssyndrom) vilket innebär att jag är så pass överrörlig att jag lider av det och besväras av kronisk smärta. Går inte att bota men man kan med hjälp av sjukgymnastik lära sig kroppskännedom så att man "balanserar" rätt och därmed inte felbelastar.

Tror inte jag missat nåt. Nu vet både ni och jag vad som felas Huldas kropp och tack o lov så är det ju inget livslångt syndrom som kommer att göra mig sämre och sämre... om jag fattat galoppen!

Tjing! Nu måste jag se till att kaffet är klart och att jag luktar gott för snart ska jag kraaaaamas :)

15 kommentarer:

 1. Så skönt att få en diagnos. Som dessutom inte verkar innebära livslångt lidande. Vad glad jag blir för din skull. Ha en trevlig kväll med muskelbyggaren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha.... "Muskelbyggaren" är inte EN utan FLERA personer :)

   Radera
 2. Men åh så bra att få en riktig diagnos och att det går att göra något åt det!

  Kramas riktigt mycket nu :)

  <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lovar att kramas och skratta och njuta ♥

   Radera
 3. Ah, här kom jag lagom till kaffet alltså. Vilken tur :)
  Det låter ju bra att ha fått ett besked om varför du har haft besvär med vaderna. Ha en mysig kram dag. Kram

  SvaraRadera
 4. vad härligt det låter att kramas, njut! :) Att ha fått en diagnos och att det finns hjälp att få om detta nu inte hjälper med vätskeutdrivande är ändå bra. Trots att jag förstår att det inte är så kul med operation och allt vad det innebär. Men men.... inte lika kul att höra att du är som jag överrörlig och det där med sjukgymnastik känner jag till och att inte felbelasta osv.

  Jag har ju på senaste tiden fått värk i mina leder och kroppsdelar, kan det bero på det? Jag har trott att det beror på att kroppen visar mig att jag måste vila. Ett annat synligt bevis för utmattning liksom. Men jag kanske har fel? Väntar på att bli kallad till gruppen jag blivit remitterad till. Får ta upp det med dem.

  Kram och ha en trevlig kväll.

  SvaraRadera
 5. Vad bra, det är skönt att veta vad det är!

  SvaraRadera
 6. Det var intressant! Tack för att du delar med dig. Komparttmentssyndrom känner jag mycket väl till för det var en av mina examinationsuppgifter. Det är bla vanligt som komplikation i samband med benbrott och andra skador o något som de pratar mycket om under utbildningen så att man alltid har det i bakhuvudet. Vad underbart att du äntligen fått en diagnos och att det är något som går att fixa :) Värt att fira!

  SvaraRadera
 7. Vad skönt att du fått veta. vet ju själv hur det är när man har så ont och ingen riktigt förstår vad det är.
  Är också överrörlig (men tycker själv jag är ORÖRLIG..):P

  SvaraRadera
 8. Men så bra att du äntligen har fått träffa en vettig läkare som kunde ge dig en diagnos!! Och vilken positiv diagnos sedan!! Du kommer att bli bättre och bättre dag för dag :D
  Skönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan.... Efter några snitt så blir det La la la la igen... för jag tror inte riktigt på att vätskedrivande kommer att hjälpa. Inte efter att ha läst på

   Radera
 9. Men åh så skönt med klara besked! Att ha en riktning att gå i. Hoppas hoppas att det kommer att bli bättre framöver.
  Kram ♥

  SvaraRadera
 10. å sen kommer jag in o förstör...eds är ihopkopplat med hypermobilitet och ger en massa svåra saker i kroppen... eds tillhör ovanliga diagnoser o få läkare vet att det existerar så mitt råd, läs om eds och sen ser du vad som står och om du känner igen dej... eds kunskap finns i örebro och uppsala samt sthlm specialistvård... man skär ej i en kropp som har eds utan att veta hur kroppen sen "tar emot operationen"... och vätskedrivande naturligt medel är att varje dag dricka molkosan som finns att köpa i alla mataffärer, förr fanns det endast på hälsokost, det är en vassleprodukt o toppenbra för hela kroppen.../ankie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inget förstört för nu har du via FB förstått att min läkare är en av få specialister på EDS och att han HELT uteslutit det :)

   Radera
 11. Du är helt enkelt för muskulös för ditt eget bästa. Värsta kroppsbyggaren alltså. :)

  SvaraRadera