torsdag 26 januari 2012

NU ÄR DET PÅ TIDEN... (varning för längsta inlägget ever)

... att ni får en rapport från Värstingvik. Disken, viktvätten, dammsugningen mm kan vänta. Eller hur?!!!

Vi börjar med tisdag och första träffen i MBKT

 (MindfulnessBaserad Kognitiv Terapi) i grupp. Vi var 10 människor med olika bakgrund i olika åldrar och med olika "diagnoser" (stress, värk, depression, ångest). Min första uppfattning av dessa människor var att de flesta verkade härliga, varma och öppna för möjligheten att få ta del av Maries kurs. En surkärring fanns såklart där (dom finns överallt) och gnällde på lite av varje. Okej... det är HON som äger problemet. Kanske hon inte kommer fler gånger.

Under 8 gånger á 2½ timma kommer vi få möjligheten att lära oss nya förhållningssätt till vad som pågår i vårt medvetande, i vårt inre och dela våra erfarenheter med andra gruppmedlemmar. Det som berättas i gruppen stannar i gruppen och var och en väljer vad vi vill eller inte vill berätta. Det är ingen gruppterapi i traditionell mening. Vi ska jobba med att förändra tanke- och beteendemönster som ofta har funnits och verkat länge. Mönstren kan ha blivit en vana. För att lära oss nya färdigheter krävs både tid och medvetenhet.

Tillvägagångssättet är helt och hållet beroende på att vi gör hemuppgifterna som bl.a. handlar om guidade meditationer på CD samt att göra några korta övningar. Trots att de flesta av oss har fullt upp handlar det om villigheten att skapa den här tiden (cirka 1 timma 6 dagar per vecka). Vi ska lära oss att bli mer medvetna i nuet. Förutom att det gör livet mer intressant, färgstarkt och tillfredsställande så innebär medveten närvaro även att möta det som är obehagligt och svårt. Vi kommer att jobba med invanda, väletablerade tanke- och beteendemönster vilket innebär att vi måste lägga ner mycket tid och ansträngning. Det kan ta tid innan ansträngningarna blir tydliga. Så det gäller att ha tålamod (min största utmaning).

Första veckan ska vi göra kroppskontaktövningar som går ut på att man ligger på rygg eller sitter och följer instruktioner. Det handlar inte om avslappning (men blir man avslappnad så blir man). Klarar man inte att hålla fokus är det okej. Det finns inget rätt eller fel, så det gäller att släppa förväntningarna och bara göra.Oavsett upplevelse så är upplevelsen min. En andra uppgift är medveten närvaro vilket handlar om att vara medveten om vad jag gör när jag faktiskt gör det. Att inte gå på autopilot och låta allt ske av slentrian och vana.

Spännande som sjutton. Inget humbug. Inget hokus pokus. Inget flum. Bara en fantastisk möjlighet. Tycker jag!!!

Igår var jag helt slut. Kaputt. Urlakad. Upphängd och nedsläppt. Somnade i soffan efter maten 18.15 och vaknade som en zombie 20.15. Kröp in till sängen 21.45 och fick med tvång kliva upp 06.15 idag. Dagen har ändå rullat på och i bakhuvudet har jag hela tiden haft tanken... "Imorron är det det fredag och vi har vinlotteri på jobbet. Sen ledig två dagar när jag kan sova, sköta mitt hem eller vad f*n jag vill". Skön tanke mitt i all trötthet. Dagen har i alla fall gått fort. Jobbar med en ansökan om personlig assistans och de är de värsta ansökningarna vi får. Tar hur lång tid som helst, och massa info som ska inhämtas innan en slutlig bedömning kan göras. Men jag är på god väg nu. Suck å tack för det!!

Klockan 12 var det dags för årets första sopplunch i kyrkan - Nödvändig och skön andhämtning mitt på dagen

19 kommentarer:

 1. Är ju oxå mitt uppe i min mindfulnessträning och har börjat ha lite olika aha-upplevelser. Jätteintressant. Är det någon speciell cd ni jobbar med? Jag lyssnar på Ola Schenströms program Här och nu. Men har börjat lyssna lite på Andries Kroese och Cecilia Åkesdotter oxå bara för att få lite omväxling. Jag håller med dig...Det är en fantastisk möjlighet. Ta vara på den. Jättekram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vår egen terapeut som läst in på CD. Alltså inget proffs, men det sänker på ett sätt kraven på en själv också vad gäller prestation. Att hon inte alltid läser klockrent. Jag är nöjd hittills. Men det har såklart gått alldeles för kort tid för en utvärdering.

   Radera
 2. Vad spännande det låter! Kommer du att berätta mer om det i bloggen? Hoppas det! :)

  SvaraRadera
 3. Ska bli intressant att få veta hur det går för dig med den kursen.
  Du lät lite andfådd på filmen, var du hungrig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså jag tror inte du blir andfådd av att vara hungrig...menade om du gått fort till kyrkan för att få äta. :P

   Radera
  2. Andfådd pga av jordens sämsta kondis. Hemskt :/

   Radera
 4. Ska bli spännande att följa! Vilken fin kyrka ni har i V-vik! Jag har aldrig varit inne i den, bara utanför.
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi sätta upp kyrkan på schemat Lippe ;)

   Radera
 5. Dess värre var mitt inlägg betydligt längre än ditt :)
  Det låter bra och jag hoppas att du kommer att trivas och få nytta av dessa träffar. Jag ska börja med Yoga (också i grupp) i februari genom onkologmottagning. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yoga är oxå en toppenaktivitet för oss som inte orkar de mer fysiska

   Radera
 6. Jag har en väninna i Västervik faktiskt
  Hon är PA till sin dotter som har ryggmärgsbrock ( vuxen dotter )Hon bor här på framsidan på sommaren, väninnan alltså, ja eller hennes förädrar har väl stuga här, tror pappan har sina rötter här och är nån sorts släkting till mej. Ni har en för rolig dialekt alltså.
  Jag tror såna övningar kan vara riktigt bra
  Min ena dotter har IPS, emotionellt instabil personlighetsstörning och hon har gått i DBT Dialektisk beteendeterapi och det hjälper alltså! Fast hon la av för tidigt tror jag, hon skulle gått tåv år inte ett.
  Hoppas du tycker resten är lika bra
  Surisar finns som sagt överallt. Jag gick på något där alla utom jag grinade, nån gång. De skulle ha mej att grina också men icke, där var väl jag den sura
  Och så långt var det väl inte.
  Jag gillar längre inlägg, blir bara trött om jag hoppar in på en blogg och där står två rader.
  Skriver gärna långt också

  SvaraRadera
 7. Så roligt att du verkar ha fått ett positivt första intryck. Äldre sonen gick nyss en grundutbildning i ACT (Acceptance and Committment Therapy) som innehåller mycket mindfulness-baserat material, och bl.a. handlar om att vi aldrig hur mycket vi än anstränger oss kan radera allt lidande ur livet, utan behöver lära oss hur man hanterar lidande. Av det han berättat låter det spännande. Jag tror, fast vet inte säkert, att jag skulle vilja gå en liknande kurs som din. Kanske när jag bearbetat vissa saker en aning mer.

  Ska hålla tummarna för att det även i fortsättningen kommer att ge dig mycket.

  SvaraRadera
 8. Det där låter intressant. Det där med att man genom tanke och medvetenhet kan förändra utgången och målet dit man ska nå. Tankens kraft är stor och det låter som om du är öppen och mottaglig. Det kan bara bli bra :)
  Ha en riktigt go fredag! Kram

  SvaraRadera
 9. Det där med att - medveten närvaro vilket handlar om att vara medveten om vad jag gör när jag faktiskt gör det. Att inte gå på autopilot och låta allt ske av slentrian och vana - det är något som jag behöver ta fasta på. Pratade med en något högre kollega om just detta igår! Du kommer säkert gå ur detta med ett helt annat tankesätt. Tror jag.
  Mycket spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att höra! Jag lovar att jag ska göra allt som står i min makt för att ha disciplin nog att göra mina hemläxor. Å förhoppningsvis ger det ett gott resultat

   Radera
 10. Inte så dumt att vara i grupp heller, för då kan man diskutera och stötta varann.

  SvaraRadera