fredag 10 juni 2011

Mor & dotter on tour

Vi inledde dagens tour på den gamla och i stort sett obefintliga kyrkogården vid Gertrudsvik. En mytomspunnen plats det pratas om att ta bort - vilken tragik. Kulturminne enligt mig!
Fortsatte på området till Två Möjligheters Lusthus för fika - såklart
Vidare för lite naturbilder - å idag slapp jag vara fotograf - skönt att ha ett proffs med sig ♥
Ett besök på Gränsö Slotts Ljusstöperi var en häftig upplevelse (damen som jobbade där sa att jag bara fick ta EN bild för att det annars finns risk att andra kopierar deras design - å egentligen blev det ju bara ETT . . . eller hur
I väntan på dottern som var tvungen att göra ett inköp på Gränsö Spa förevigade jag den vackra Engelska Parken

2 kommentarer:

  1. Ni hann med mycket, visst.
    Man får inte ta bort gamla kyrkogårdar. Det är ovärderliga minnesmärken som skapats på sådana platser.
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Du har helt rätt Kajsa. Begravningsplatsen finns på ett område som från 1912 till slutet av 1990-talet var mentalsjukhus. Ett av Sveriges största. De få gravplatser som finns kvar borde verkligen få vara kvar orörda. Helt enkelt kulturminnesmärkas. Men det tvistas visst om detta. Först hette det S:ta Gertruds Sjukhus, som senare blev Norra Sjukhuset och numera bara heter Gertrudsvik. Det byggs för fullt å risken är att atmosfären försvinner för gott. För övrigt är det en otroligt spännande historia att läsa om detta sjukhus. Finns en bok som heter "Ett samhälle i samhället" som beskriver livet på området för länge sen. Dessutom finns Psykiatriska muséet. Dit ska jag ta med dottern den 30:e juni när dom har öppet nästa gång. Då blir det flera spännande bilder!

    SvaraRadera