torsdag 30 juni 2011

Hade tänkt,,,

... åka till psykiatriska muséet idag men tvättid och feberkänsla satte stopp för det. Får bli till hösten för nu tar dom semester. Ni får ett litet smakprov i alla fall... bilder jag hittat på nätet

 
På deras hemsida går bl.a. att läsa:

Västerviks Hospital öppnades 1912 på grund av det stora behovet av vårdplatser för, som det då kallades, sinnessjuka. Man ville ha en humanare vård. Sjukhuset låg naturskönt men isolerat utefter Gamlebyviken, strax norr om Västervik. Personalen bodde därför på sjukhusområdet. Sjukhuset fungerade som ett eget samhälle. Det enda som saknades var skola, systembolag och barnmorska.
 

När sjukhuset var som störst fanns ca 1400 patienter och ca 900 personal. Upptagningsområde var Blekinge, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län, Norrköpings stad, delar av Östergötland, samt i början även Piteå.

Sjukhuset var i stort sett självförsörjande med frukt och grönsaker samt även svinuppfödning. Patienter, där sjukdomstillståndet så tillät, deltog i trädgårdsarbete och i svinhus samt många andra sysslor som ansågs som meningsfulla.

Behandlingar kunde vara långbad, insulinbehandling, lugnande läkemedel samt elbehandling. För övrigt fanns inte så mycket behandling att erbjuda. Under 1950-60-talet kom nya mediciner, som förbättrade vården mycket. Man började även med gruppterapi.

Ni kanske förstår att jag vill dit å fara runt med kameran

5 kommentarer:

 1. Ser fram emot ditt reportage!

  SvaraRadera
 2. Kommer under hösten. Har varit där förut (utan kamera) å ska garanterat dit igen. Helt sanslöst hur dessa patienter behandlades... eller snarare "förvarades". Knappast blev det bättre av att släppa ut alla i samhället... det har vi ju fått erfara genom många tragiska händelser.

  SvaraRadera
 3. fast ändå måste jag säga att det var fantastiskt att de deltog i trädgårdsarbete iaf. det är ju så man vill idag oxh.
  kram och fasiken va wolit det ska bli med LK :)
  funderar på att slänga fram en skinka eller en tutte för autografskrivning... ;)
  love//

  SvaraRadera
 4. Nämen vad intressant! Har ni sånt museum? Det hade jag velat besöka!
  Hoppas du fick en bra dag :)

  SvaraRadera
 5. JS: Var rädd med vad du kastar fram. Skulle inte TV komma också??

  Catarina: Jag kom aldrig iväg idag. Får bli när dom öppnar efter sommaren igen

  SvaraRadera