fredag 16 mars 2012

Sorgen - en ny början


Vaknar strax efter halv 7 fast jag har semester och var uppe sent igår. Men inte är det så konstigt. Hade nästan räknat med att vakna redan strax innan 5.

I minnet och känslan är jag tillbaka till den där morgonen för 1 år sedan. 16 mars 04.53 när pappas kropp släppte taget om flera års sjukdom och begränsningar. Den där morgonen när han i stillhet somnade så värdigt och hans själ släpptes fri. Fri att slippa smärta, beroende och begränsningar. Så fin han var. Så lugnt det var. Så tyst.
Ljus ställdes fram. Fötter tassade mellan rummen. Tårar. Kramar. Frukost. De där samtalen vi var tvungna att ringa. Ett tyst och självklart samarbete att göra pappa fin. Bästa skjortan och fin i håret. Ingen brådska med något. Bara lugn och värdighet.
Det kan vara svårt att förstå för den som inte varit med men den där sorgen förde även med sig tacksamhet. Samtidigt som jag försökte förstå att jag förlorat en god, betydelsefull del av mitt liv och kände både vrede och hopplöshet så kände jag även tacksamhet. Tacksamhet över tiden vi fick tillsammans. För det goda och svåra. Det glada och smärtsamma. För kärleken. För närheten och samtalen. För möjligheten, orken och viljan att vara närvarande under även den tyngsta tiden. Den tacksamheten kommer aldrig att lämna mig. Den första tiden var det omöjligt att förstå att världen utanför min sorgebubbla rullade på som vanligt. Nu vet jag att det är onaturligt och omänskligt att inte sörja. Sorg är betydelsefull och hälsosam. Det är sorgen vi har att tacka för att glädjen återvänder, trots allt.
Erfarenheten av att ha förlorat min älskade pappa visar mig hur bräckligt livet är. Ingenting äger vi för alltid. Jag försöker lära mig av den här erfarenheten genom att ta små ögonblick, samtal och relationer som värdefulla gåvor. Att bättre inse att tacksamhet är viktigare än nya krav och förväntningar. Jag kan idag tacka för att sorgen avtar och lämnar plats för minnen och tacksamhet och för att jag fått vara med om att livet faktiskt återvänder. Sorgen var inte en återvändsgränd... den var början på något nytt!
Älskade ungen min sjöng in den här vackra sången på CD för att hylla pappa/morfar. Läs texten och lyssna så kommer ni förstå... Jag kan känna hur han ler och håller om oss

25 kommentarer:

 1. Tänker extra på dig idag! Tro nog de finns omkring oss. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns det extra tydligt... det ger ökad trygghet

   Radera
 2. Efter ditt fantastiskt vackra inlägg finns inte mycket jag kan säga annat än att skicka en innerlig kram. ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer än så behövs inte fina S

   Radera
 3. Så fint inlägg, förstår din sorg men även tacksamhet denna speciella dag. En speciella dag för både dig och mig, men på så olika sätt.
  Kramen ♥♥

  SvaraRadera
 4. Vad fint du skriver om din kärlek till din pappa och din förlust och sorg. Jag kramar dig lite extra dig.

  SvaraRadera
 5. Så vackert! Både din text och sången ♥ Känner mig helt tagen. Tänk så rik du är som har fått uppleva en sådan kärleksfull pappa som han måste ha varit. Så trygg du måste vara.
  Och visst är det så, sorgen avtar och förvandlas till tacksamhet. Jag "talar" med min mamma nästan varje dag. I mina tankar.
  Långkram ♥♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sker per automatik det där med "pratandet" och tänkandet och jag har fortfarande svårt att inse att han inte finns kvar... här

   Radera
 6. Underbart fin låt som din dotter sjunger. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har kommit att betyda oerhört mycket.
   A place nearby av Lena Marlin... för den som vill höra originalet

   Radera
 7. Vackert och kärleksfullt skrivet.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Lyssnar om och om igen på Din Dotters otroligt fina sång....inga "original" behövs. Det är så finstämt och rörande så tårarna rinner här. Inte av sorg...inte av bara ledsenhet...jag förstår så väl vad Du menar när Du skriver att dom inte är så "långt borta"....det är en tröst.

  Och sången här gör detta ännu tydligare.
  Hälsa Din tös att jag nu har lagt detta klipp bland mina favoriter, och kommer att "låna detta" när jag blir full av tankar i saknad efter mina bortgångna nära. Och att hon är otroligt duktig!!

  Kramar i massor
  Moj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar dottern hade vett att ta emot det beröm hon är värd. Nånstans därinne kanske hon gör det ♥

   Tack för dina ord vännen och tack för att du finns ♥

   Radera
 9. Glömde ju skriva (blev nog tagen av sången här) att Dina ord var så fina om Din Pappa...

  Moj

  SvaraRadera
 10. Så fint och varmt skrivet! Och sången är underbar!!
  Massor av kramar ♥

  SvaraRadera
 11. Så fint att se att det finns så mycket glädje över att du haft en sådan fin pappa mitt i sorgen.
  Och sången är otroligt vacker!
  *varmaste bamsekramen* <3

  SvaraRadera
 12. Jag får nästan en tår i ögat när jag läser dina ord om din pappa..
  Visst ska du också vara tacksam för allt ni fick tillsammans men sorgen kan man aldrig komma undan.
  Tyvärr är det nog inte jag som kan fylla på ditt konto även om jag skulle velat..

  Kram på dig
  Maidi

  SvaraRadera
 13. Ja, att minnas med kärlek och glädje, alla stunder man fick... det gör i alla fall att man håller den personen levande i sitt hjärta.

  SvaraRadera
 14. Så fint skrivet... Jag kan å ena sidan önska att vi hade haft den processen när det gäller min älskade storebror, att vi fått uppleva ett slut som vi kunde ta tillvara på och berätta hur värdefull han var/är för oss. Å andra sidan är jag tacksam över att vi slapp se honom lida och tyna bort, att han omkom ögonblickligen...

  Sorg är svårt. Men en del av livet. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Hoppas du haft en fin dag och njutit av dagen - det är jag helt säker på att din pappa hade velat. I våra hjärtan är vi alltid tillsammans med dem vi älskar och då har vi också roligt ihop...

  Varm kram och tack för att du har tänkt på mig denna tunga, tunga, men samtidigt ljusa, dag.

  SvaraRadera
 15. Du skriver så vackert, så jag blev alldeles tagen...

  Trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
 16. Så vackert skrivet kära Hulda. Jag skulle vilja krama om dig nu men istället skickar jag dig en varm kram. <3

  SvaraRadera
 17. Så fint du skriver, Hulda. Det är något alldeles speciellt. Kram <3

  SvaraRadera